Mitä on reaktiovalu, ja mihin muoviosien valmistaminen reaktiovalutekniikka soveltuu? MSK Plastin asiantuntijat avaavat alla reaktiovaluprosessia ja kertovat, mitä reaktiovalaminen tarkoittaa.

 

(in English / auf Deutsch)

Reaktiovalu (RIM, Reaction Injection Molding) on yksi vaativimmista muovin valmistustekniikoista. Tekniikka vaatii vahvaa osaamista sekä valmistuksesta, muovikappaleiden puristamisesta, nestemäisen materiaalin käsittelystä sekä valmiiden muovituotteiden jatkokäsittelystä, kuten maalaamisesta ja kokoonpanosta.

Reaktiovalutekniikalla valmistettu muovituote on erittäin kestävä

Valmistustekniikka soveltuu parhaimmillaan keskisuurille ja suurille muovikappaleille, joiden maksimitat ovat noin 3,3 m x 2,3 m x 1 m. Muovin reaktiovalua hyödynnetään silloin, kun tuotantovolyymi on noin sadoista kymmeniintuhansiin kappaleisiin vuodessa. Reaktiovalutekniikalla valmistettavat komponentit puristetaan alumiinimuoteilla. Näin myös pieniä kappalemääriä voidaan valmistaa kustannustehokkaasti.

Vaativat ja suuret muoviosat teollisuuden tarpeisiin valmistetaan yleisesti reaktiovalutekniikalla. Erityisesti ajoneuvoteollisuus hyödyntää reaktiovalua omissa sovelluksissaan. Tyypillisimmät käyttökohteet löytyvät maatalouden, autoteollisuuden sekä maanrakennusteollisuuden ajoneuvoista ja laitteista. Reaktiovalutekniikalla valmistetaan muun muassa laadukkaat ja kestävät koneiden konepeitot, moottori- ja lokasuojat sekä ulkoverhoiluosat.

Telene® on monipuolinen materiaali reaktiovalamiseen

Reaktiovalutekniikalla valmistetuissa tuotteissa käytetään DPCD-materiaalia eli Telene®-materiaalia. Telene® on nestemäinen materiaali, joka ei sisällä kuituvahventeita, kuten esimerkiksi lasikuitua, mutta on silti vahvuudeltaan erinomainen muihin vastaaviin materiaaleihin verrattuna. Telene® kestää lisäksi erittäin hyvin kuumaa ja kylmää; käyttöalue on laaja, -40 – +120 astetta.

Kaksikomponenttinen materiaali sekoitetaan juuri ennen aineen ruiskuttamista muottiin. Tarvittava kemiallinen reaktio tapahtuu, kun nesteet sekoittuvat.

Valmiiden muovituotteiden jakosaumat viimeistellään valuprosessin jälkeen MSK Plastin moderneilla robotisoiduilla viimeistelysoluilla, jotka takaavat tuotteen korkean laadun. Myös kappaleen hionta ja variointileikkaukset ovat tarvittaessa mahdollisia.

Maalaus kuuluu olennaisena osana reaktiovalamista. Reaktiovalamalla valmistettuja muoviosia voidaan varioida vaivattomasti maalaamalla. Samalla parannetaan muovituotteen kestävyyttä. Hyödynnämme tarpeiden mukaan yksikerros-, kaksikerros- ja kolmikerrosmaalausta reaktiovaletuissa muovituotteissa.

Reaktiovalutekniikalla toteutettujen muovituotteen iskun- ja lämpötilan kestävyys on erinomainen, samoin maalin kiinnipysyvyys. Reaktiovalutekniikan avulla muovituotteisiin on myös mahdollista toteuttaa eri paksuiset seinämät.

Ympäristöystävällistä reaktiovalamista

Reaktiovalun kaikki materiaalit ja jätteet jatkohyödynnetään polttamalla. Esimerkiksi me MSK Plastilla pyrimme toimimaan koko muovituotteen tuotantoketjussa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja tavalla, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Muun muassa reaktiovalamalla valmistetun muovituotteen suunnittelussa ja koko tuotantoketjussa raaka-aineen valmistuksesta lopputuotteeseen asti, CO2-päästöt ovat erittäin alhaiset.

 

MSK Plast on globaalisti yksi reaktiovalamisen asiantuntijoista ja Suomessa alan merkittävin muoviosien valmistaja reaktiovalutekniikalla. Toteutamme muoviosat aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Monet maailman johtavat toimijat, kuten asiakkaamme Volvo, Valtra ja AGCO luottavat reaktiovaluosaamiseemme.

Haluatko tietää lisää reaktiovalusta:

Lataa Design Guidemme >

Ota meihin yhteyttä >