Ruiskuvalu

Mskgroup > Muovit > Ruiskuvalu

Ruiskuvaluprosessi

Ruiskuvalu- eli ruiskupuristus on yksi yleisimmistä – ja myös monipuolisimmasta – muovin valmistustekniikoista.  MSK Plastilla on lähes viidenkymmenen vuoden kokemus muovituotteiden valmistamisesta ruiskuvalutekniikalla. Asiantuntemus tekniikasta sekä erilaisista muovimateriaaleista ja muoteista on keskiössä laadukkaiden ja kestävien muovituotteiden valmistuksessa.

Muovin ruiskuvalua hyödynnetään silloin, kun kappalemäärät ovat vuodessa suuria. Optimaalinen kappalemäärä ruiskuvaluvalmistuksessa on tuhansista satoihin tuhansiin tai jopa miljooniin kappaleisiin. MSK Plastin ruiskuvalussa kappalekoot vaihtelevat normaalisti grammasta aina muutamiin kiloihin.

Ruiskuvalutekniikan avulla voidaan toteuttaa laajasti eri muotoisia ja kokoisia muoviosia. Asiakastarpeen mukaan räätälöitävät muoviosat optimoidaan yhdessä asiakkaan kanssa. Ruiskuvalutekniikka mahdollistaa monipuolisen tuotevalikoiman, joka sisältää myös teknisesti kaikkein vaativimpia osia. Tällä hetkellä MSK Plast valmistaa yli 2 000 erilaista muoviosaa.

Ruiskuvaletut muovituotteet teollisuuden vaativiin tarpeisiin

Ruiskuvalettuja muovituotteita valmistetaan erityisesti teollisuuden vaativiin teknisiin sovelluksiin, kuten elektroniikkateollisuuden, ajoneuvoteollisuuden ja teknologiateollisuuden tarpeisiin. Ruiskuvalettujen tuotteiden materiaalit valitaan kulloisenkin tuotevaatimuksen mukaan, kuten esimerkiksi palonsuojausvaatimukset, mekaaninen kestävyys, uv-säteilyn kestävyys, lasermerkkaus ja sähkönjohtavuus.

MSK Plast valmistaa muoviosat ja muovituotteet teollisuudelle mittatilauksena joustavasti, laadukkaasti ja kokonaisvaltaisesti aina asiakkaiden vaatimuksien mukaisesti. Toimitamme myös kaikki asiakkaan vaatimat raportit, kuten esimerkiksi PPAP-hyväksynnät, 3D-mittausraportit, Cpk-ajot ja Run&Rate-raportit. Meille on myönnetty autoteollisuuden IATF16949-sertifikaatti vuonna 2022.

 Ruiskuvalettujen muottien huippuosaamista

Ruiskuvaluprosessissa muoviosat saavat muotonsa muotista, joka on valmistettu tuotekohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. Ruiskuvalutekniikalla toteutetuissa muovituotteissa sula muovimassa ruiskutetaan isolla paineella teräsmuotteihin, joiden kestävyys on erinomainen.

Mottomme on: valmis tuote voi olla vain yhtä kuin muotti, jolla se valmistetaan. Tästä syystä olemmekin hioneet muottiosaamisemme vuosikymmenten saatossa huippuunsa. Muotti valmistetaan asiakkaan vaatimusten mukaan, yhteistyössä MSK Plastin yhteistyöverkoston kanssa.

Kauttamme on mahdollista toteuttaa myös Mold-Flow- ja DFM-analyysit. Analyysien avulla voidaan jo suunnitteluvaiheessa varmistaa muun muassa se, millaisia vääntymiä, virtausjälkiä, yhtymäsaumoja ja imuja kappaleeseen saattaa ruiskuvaluprosessissa tulla. Mold-Flown kautta saatava analyysi säästää resursseja valmistusprosessissa ja tekee tuotannosta sujuvampaa.

 Muovimateriaalien laaja asiantuntemus ruiskuvalutekemisen keskiössä

Muovituotteiden valmistus ruiskuvalutekniikalla mahdollistaa myös erilaisten muovimateriaalien monipuolisen hyödyntämisen. Ruiskuvaletut kappaleet valmistetaan kestomuoveista. Yleisimpiä muovimateriaaleja ovat ABS, polyamidi (PA), polypropeeni (PP), polykarbonaatti (PC) ja polyeteeni (PE).

MSK Plastilla on käytössä satoja eri teknisiä muovimateriaaleja sekä laaja kansainvälinen toimittajaverkosto, jonka kautta löytyvät kaikki asiakkaan vaatimukset täyttävät muovimateriaalit. Lähes kaikki maailman kauppanimet raaka-aineista ovat saatavissa kauttamme; tunnettuja päämiehiä ovat muun muassa DuPont, BASF ja LG Chem.

Tarjoamme lisäksi asiakkaillemme runsaasti erilaisia jatkojalostuspalveluja, kuten lasermerkinnät, painatukset, EMC-pinnoitus, muovihitsaus, tiivistys ja maalaus, sekä monipuoliset kokoonpanopalvelut aina valmiisiin myyntipakkauksiin asti.

Ympäristöystävällistä ruiskuvalutuotantoa

MSK Plast toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ruiskuvalutuotannossa kiinnitämme erityistä huomiota muun muassa energiatehokkuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja CO2-päästöjen vähentämiseen. Ruiskuvalutuotteet ovat kierrätettäviä, ja lisäksi voimme hyödyntää biohajoavia ja biopohjaisia muoveja.

 Myös pikamuotit ja protomallit ruiskuvalutekniikalla

Alihankintaverkostomme kautta onnistuvat myös pikamuotit ja pikamallit asiakkaiden tarpeisiin.

Pystymme toimittamaan pikamalleja monilla eri tekniikoilla, kuten 3D-tulostetut, SLS- ja SLA-tekniikoilla toteutetut, silikonimuotit, CNC-koneistetut pikamallit, sekä erilaiset piensarjat protomuoteilla. Monimutkaistenkin pikamuoteilla valmistettavien osien toimitusaika on parhaimmillaan vain muutamia viikkoja.

Metallista valmistetuilla pikamuoteilla voidaan tehdä jo tuhansia muoviosia. Koneistamalla ja silikonimuoteilla tehdään normaalisti pienempiä, muutamien kymmenien kappaleiden sarjoja.

Miksi MSK Plast ruiskuvalettujen muovituotteiden valmistajaksi?

  • Pitkä, vuosikymmenten kokemus muovituotteiden valmistuksesta ruiskuvalutekniikalla.
  • Laaja asiantuntemus ruiskuvalussa hyödynnettävistä muovimateriaaleista ja muoteista.
  • Kokonaisvaltainen toimija, joka hallitsee koko asiakkaan projektin alusta loppuun. Asiakkaamme saavat meiltä aina valmiin kokonaispaketin.
  • Vahvaa osaamista talon sisällä omassa työkaluosastossa, muun muassa ruiskuvalumuottien huolto, muutostyöt ja korjaukset.
  • Toimimme kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, ja huolehdimme esimerkiksi CO2-päästöjen minimoimisesta ruiskuvaluvalmistuksessa.
  • Yhteistyöverkostomme on erittäin laaja. Kauttamme löytyy laajaa osaamista sekä suunnitteluun että jatkopalveluihin.
  • Omaamme laatuprosessien vahvan osaamisen vaativassa asiakasrajapinnassa.
  • Ruiskuvalutekniikassa meihin luottavat muun muassa asiakkaamme Valtra, ABB ja Valmet Automotive. Lue lisää asiakkaistamme >

Ruiskuvalussa muoviosat muotoillaan muotilla kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä mahdollistaa laajan tuotevalikoiman, joka sisältää myös teknisesti kaikkein vaativimpia osia. Ruiskuvalu soveltuu myös pienille osille, joita valmistetaan suuria määriä.

Ruiskukoneemme on automatisoitu tehokkaasti ja sen sulkuvoima on jopa 800 tonnia.

Minna Hauhtonen

Laatupäällikkö, MSK Plast

Ota yhteyttä

Jaakko Lipponen

Keijo Leikkola