1. Kuka olet – kerro meille itsestäsi, perheestäsi, harrastuksistasi, koulutuksestasi jne.

Nimeni on Jens Hoppe. Olen 52-vuotias ja asun Chemnitzissä, joka on yli 200 000 asukkaan kaupunki Saksin osavaltiossa.
Olen ollut naimisissa 25 vuotta ja minulla on kaksi aikuista tytärtä.

Nautin kahden tyttäremme elämän seuraamisesta ja yritän viettää mahdollisimman paljon aikaa heidän kanssaan. Rentoudun hölkkäämällä ja pidän erityisesti vähän pidemmistä lenkeistä. Rakastan lisäksi matkailua ja uusiin kaupunkeihin ja maihin tutustumista.

Pelasin aiemmin aktiivisesti jalkapalloa. Käyn silloin tällöin RB Leipzigin jalkapallo-otteluissa tai Berliinissä katsomassa vanhojen kollegojeni kanssa Ice Bears -jääkiekkoseuran pelejä.

Opiskelin liiketaloustiedettä Mittweidan ammattikorkeakoulussa vuosina 1991–1995.

  1. Kerro meille työstäsi – mikä työnimikkeesi on, mitä työhösi kuuluu, millainen tiimi sinulla on, kuinka pitkään olet työskennellyt Matecilla, oletko työskennellyt koko ajan samoissa tehtävissä jne.

Olen toiminut MSK Matec GmbH:n talouspäällikkönä 1.9.2020 alkaen. Vastaan tällä hetkellä taloushallinnosta sekä kuuden kollegani kanssa henkilöstö-, IT- ja hallintoasioista.

  1. Tiedän, että olet suuri jalkapallofani. Mitä oppeja olet saanut työhösi sieltä?

Haluaisin kertoa tässä yhteydessä tarinan, josta pidän erittäin paljon. Erään minulle tärkeän haaveen oli määrä toteutua 50-vuotispäiväni jälkeen. Olen halunnut aina päästä katsomaan jalkapallo-ottelua Anfield Roadille, suosikkibrittiseurani Liverpool FC:n kotistadionille. Olimme hankkineet ystäväni kanssa liput otteluun Crystal Palacea vastaan 20. maaliskuuta 2020. Myös lennot ja hotelli olivat varattuina. Viikkoa ennen matkaamme Liverpool oli sarjataulukon kärjessä ja mestaruuden varmistamiseen riitti yksi voitto – ottelusta, jota olimme menossa katsomaan.

Mutta sitten iski korona, ja unelmani oli pilalla.

Photo of Jürgen Klopp. Pic: Shutterstock.

Liverpool voitti mestaruuden muutamaa viikkoa myöhemmin, ja kuulin tuolloin minuun suuren vaikutuksen tehneen tarinan, joka liittyy Liverpoolin saksalaiseen päävalmentajaan Jürgen Kloppiin.

”Super-Coach” ja ”the Normal One” antaa viisi tärkeää oppituntia – mitä voimme oppia niistä?

Tämä hetki on nyt legendaarinen: Liverpool FC:n uudelta päävalmentajalta Jürgen Kloppilta kysyttiin 9. lokakuuta 2015 hänen ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan, kuinka hän kuvailisi itseään, jos Jose Mourinho on omien sanojensa mukaan ”the Special One”. Kloppin spontaani vastaus: ”Olen lähtöisin pienestä kylästä Schwarzwaldissa. Ehkä minä olen sitten ’the Normal One’.” Kloppissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla nöyryys, valtava voitonhalu ja kyky ymmärtää muita ihmisiä, ja nämä ominaisuudet innoittivat Liverpool FC:n mestaruuteen 30 vuoden odotuksen ja lukuisien eri valmentajien jälkeen.

Urheilumaailman tarinoiden opetukset ovat usein sovellettavissa tavalla tai toisella myös yksityiselämäämme tai työhömme. Haluan tämän vuoksi kertoa 5 tärkeästä oppitunnista, joiden avulla ”the Normal One”, Jürgen Klopp, voi opettaa meille tärkeitä asioita johtajuudesta yritysmaailmassa ja elämässä yleensä.

  1. Älä yritä selvitä yksin!

Liverpoolilla oli 26. kesäkuuta 2020 mahdollisuus varmistaa seuran ensimmäinen mestaruus 30 vuoteen. Mestaruuden varmistamiseen riittäisi, jos sarjataulukossa toisena oleva Manchester City häviäisi ottelunsa Chelseaa vastaan.

Lontoolaisseura johti ottelua maalein 2–1, kun peliaikaa oli jäljellä vain muutamia minuutteja. Yhdessä tiiminsä kanssa ottelua TV:stä seurannut Jürgen Klopp soitti äidilleen muutamia sekunteja ennen loppuvihellystä.

”Soitin perheelleni 30 sekuntia ennen loppua. Kerroin pitäväni heistä, ja he kertoivat pitävänsä minusta. Oli ikävää, ettemme voineet olla tuolla hetkellä yhdessä, mutta sille ei voinut mitään. Laskin puhelimen kädestäni pöydälle ja sanoin: ’Älkää katkaisko puhelua, sillä täällä tapahtuu muutaman sekunnin kuluttua jotakin erityistä.’ Voin jakaa tällä tavoin spontaanin juhlahetken minulle tärkeimpien ihmisten kanssa. Nautin tästä tänä ainutlaatuisena iltana.”

Ketkä kannustavat sinua työssäsi ja yksityiselämässäsi? Kenelle sinä soittaisit tänään, jos haluaisit jakaa spontaanisti tärkeän hetken?

  1. Luoja on antanut meille kaksi korvaa ja yhden suun

Kun Klopp aloitti Liverpoolin päävalmentajana, hän teki lukuisia muutoksia eri prosesseihin. Eräs näistä muutoksista oli harjoitusaikojen muuttaminen siten, että harjoitukset alkoivat aina täsmälleen samaan aikaan kuin seuraava ottelu. Tämä aiheutti huomattavaa tyytymättömyyttä ja vastustusta pelaajien keskuudessa, sillä se vähensi perheen parissa vietettävää aikaa eivätkä pelaajat voineet enää sitoutua etukäteen perheidensä menoihin. Jürgen Klopp kuunteli tarkoin pelaajiensa antamaa palautetta ja peruutti tämän muutoksen lyhyen ajan kuluttua. Mitä hän sai kiitokseksi? Pelaajat asennoituivat otteluihin aiempaa sitoutuneemmin ja määrätietoisemmin ja kiittivät siten omalla tavallaan valmentajaa, joka ei ajanut itsepintaisesti läpi ensimmäistä ideaansa.

Ketä sinä voisit kuunnella, jotta voisit muuttaa tapaasi elää ja johtaa tiimiäsi?

  1. Neuvojen ja tuen pyytäminen

Kloppin esimerkki osoittaa meille, että tehokkaan johtajan ei tarvitse olla yksinvaltias. Hänen mantransa on: ”Tukenasi ei voi koskaan olla liikaa asiantuntijoita.” Klopp myös noudattaa omaa mantraansa.

Liverpool FC:n palveluksessa on hänen aloitteestaan erityisesti sivurajaheittoihin keskittyvä valmentaja (Thomas Grønnemark). Hän on houkutellut lisäksi kuntovalmentaja Andreas Kornmeyerin ja ravitsemusasiantuntija Mona Nemmerin Bayern Münchenistä Liverpooliin. Kloppin työhuoneen viereisessä huoneessa työskentelee kykyjenetsintäosastoa johtava Michael Edwards, jonka työtä Klopp pitää erittäin tärkeänä.

Näin Klopp kuvaa johtamistyyliään omin sanoin: ”Minulle riittää, että saan sanoa ensimmäisen ja viimeisen sanan. Kaikesta muusta voidaan keskustella!”

Millaiset asiantuntijat voisivat auttaa sinua muuttamaan ja parantamaan vähitellen työtäsi tai elämääsi? Mitkä asiat sinun kannattaisi siirtää muiden vastuulle mahdollisimman pian?

  1. Pidä yhteyttä!

Ei ole enää salaisuus, että Klopp pitää erittäin tärkeänä sitä, että hän saa tiedon kaikkien tiiminsä jäsenten – mukaan lukien toimistotyöntekijöiden – syntymäpäivistä riippumatta heidän tehtävistään. Hän onnittelee henkilökohtaisesti jokaista tiimin jäsentä.

Klopp haluaa myös tietää henkilökohtaisista asioista, jotka voisivat vaikuttaa tiimin jäsenten työhön. Tällainen asia voi olla esimerkiksi pelaajan perheenjäsenen vakava sairaus. Kun Klopp saa tietoonsa jonkin tällaisen asian, hän ottaa sen puheeksi, osoittaa aitoa mielenkiintoa ja ymmärrystä ja tarjoaa tukeaan.

Eräs hänen valmennuksessaan nopeasti tähdeksi kehittyneistä pelaajista on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja Sadio Mane. Senegalilainen on kuvaillut päävalmentajaansa näin: ”Totta kai hän on hauska, mutta hän ottaa samanaikaisesti asiat erittäin vakavasti. Kun puhun hänen kanssaan kentän ulkopuolella, aiheina ovat yleensä henkilökohtaiset asiat, elämä ja elämäntavat – ja tämä on minulle tärkeää. Pidän häntä ihmisenä, jolle voin kertoa kaiken.”

Onnitteletko oman tiimisi ”pelaajia” heidän syntymäpäivinään ja tiedätkö, mitä heidän yksityiselämässään tapahtuu? Keskusteletko heidän kanssaan säännöllisesti elämässä aidosti tärkeistä asioista?

  1. Kehity paremmaksi joka päivä ja joka tavalla!

Harjoituskenttä on Kloppille pyhä paikka. Tämä näkyy muun muassa siinä, että hän vetää edelleen henkilökohtaisesti kaikki harjoitukset. Hän ei ole poikennut koskaan keskeisestä filosofiastaan, jonka mukaan jokainen pelaaja voi aina kehittyä tehokkaan valmennuksen ja jatkuvan harjoittelun avulla.

Roberto Firmino on sanonut: ”Olen kehittynyt mielestäni paljon kaikilla osa-alueilla: fyysisesti, taktisesti, henkisesti. Olen oppinut jotakin kaikesta. Tämän vuoksi en väsy koskaan ylistämään Jürgen Kloppia. Hän tekee paljon hyvää niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hän kehittää meitä joka päivä. Opimme häneltä niin paljon kaikilla osa-alueilla. ”

Kuinka sinä autat työtovereitasi tai ystäviäsi kehittymään joka päivä?

Kaikki MSK Groupin päälliköt ja linjajohtajat voisivat mielestäni oppia paljon ”the Normal Onelta”, Jürgen Kloppilta.

Aloitetaan oppiminen nyt.

Minun on pakko mainita lopuksi, että Liverpool pelasi tätä tekstiä kirjoittaessani uudelleen Crystal Palacea vastaan 18. syyskuuta 2021 ja voitimme maalein 3–0. Matkustan vielä jonakin päivänä katsomaan Liverpoolin ottelua paikan päälle Anfield Roadille. Odotan innolla tätä päivää.