MSK Plastin Ylihärmän tehtaalla on otettu kesällä 2022 käyttöön yli 1000 aurinkopaneelista koostuva aurinkovoimala. Se tuottaa uusiutuvaa energiaa tehtaan muoviosien valmistukseen jopa seuraavien 35 vuoden ajan. Tehtaan sähkönkäytöstä katetaan noin neljä prosenttia aurinkosähköllä. Luku vastaa esimerkiksi 16 omakotitaloperheen sähkönkulutusta.

– Investointi oli ollut meillä tapetilla varmaan 10 vuotta. Odotimme oikeaa ajankohtaa ja seurasimme paneelien kehitystä sekä energiantuottoa suhteessa pinta-alaan. Sittemmin totesimme, että nyt tekniikka on mennyt tarpeeksi eteenpäin, että saadaan riittävän hyvä hyötysuhde, toimitusjohtaja Jaakko Lipponen MSK Plastilta taustoittaa investointia.

Viikonloppuisin tehtaalla ei juurikaan sähköä kulu. Eli jos sää on aurinkoinen, tehtaalla on mahdollisuus vapauttaa paneelien tuottamaa CO2-vapaata sähköä verkkoon muille sähkön käyttäjille.

– Olemme silloin myös CO2-vapaan sähkön pientuottaja.

Tehtaalle asennettu aurinkovoimala koostuu kolmesta paneelikentästä. Kaksi paneelikenttää sijaitsevat tehtaan katolla, ja yksi on tehty maa-asenteisesti tehdashallin etupuolelle. Aurinkovoimalan toimitti kotimainen Solarigo Systems Oy.

– Olemme iloisia, että MSK Plast tekee yhteistyötä kanssamme ja halusi toteuttaa merkittävän kokoisen aurinkovoimalan kiinteistölleen. Yli 1000 aurinkopaneelia on merkittävä sitoutuminen uusiutuvaan energiaan, markkinointikoordinaattori Markus Puoskari Solarigo Systemsiltä kertoo.

Teollisuusasiakkaat ovat innostuneita vihreästä energiasta. Solarigon asentamien aurinkovoimaloiden teho vaihtelee 100 kilowatista kymmeniin megawatteihin. Osa asiakkaista investoi omaan voimalaan, mutta osa ostaa vain sähkön.

– Eli näissä tapauksissa me investoimme ja rakennamme aurinkovoimalan asiakkaan kiinteistön katolle tai läheisyyteen, ja asiakas tekee kanssamme sähkönostosopimuksen, Puoskari sanoo.

 

Konsernin arvoja sekä tekoja

Yksi MSK Group Oy konsernin arvoista on vastuullisuus ja se näkyy myös konkreettisina tekoina.

– Esimerkiksi vuonna 2020 kaikilla kotimaan tehtailla siirryttiin tuulivoimalla tuotettuun päästövapaaseen sähköön, ja vuonna 2023 tehtiin linjaus, että käytämme polttoainekäyttöisissä trukeissa vain biodieseliä.

– Vastuullisuusraportti on yksi näkyvimmistä tavoista kertoa avoimesti konsernitason toimenpiteistä, joka julkaistiin ensimmäistä kertaa 2023 keväällä. Tämänkin toteutimme vapaaehtoisesti, koska ESG-raportteja vaaditaan todellisuudessa vain listatuilta pörssiyhtiöiltä tällä hetkellä.

– Vastuullisuus on tullut viime vuosina yhä voimakkaammaksi arvoksi myös asiakaskentässämme ja olemme iloisia saadessamme jakaa näitä arvoja, Lipponen jatkaa

 

MSK Plast suunnannäyttäjänä

CO2-vapaasta sähköstä johtuen aurinkovoimala ei käytännössä vähennä MSK Plastin tehtaan hiilidioksidipäästöjä.

– Mutta se tekee meistä hieman omavaraisempia, ja olemme myös mahdollistamassa osaltamme puhtaan sähkön riittävyydestä verkkoon.

MSK Plast pyrkii hiilineutraaliksi yritykseksi vuoteen 2025 mennessä. Vastuullisuus on yhtiössä merkittävä asia, johon kiinnitetään jatkuvaa huomiota.

– Olemme leikanneet käytännössä jo 95–97 prosenttia CO2-päästöistämme tähän vuoteen mennessä, Lipponen toteaa.

– Puhtaan sähkön lisäksi olemme siirtyneet myös kaasulämmityksestä CO2-vapaaseen kaukolämpöön, joka on tuotettu talteenottomenetelmällä. Tällä hetkellä MSK Plastin tehtaat pysyvät lämpiminä täysin hiilineutraalisti, aivan kylmimpiä pakkaspäiviä lukuun ottamatta.

– Jatkossa satsaamme muun muassa vedenkäytön vähentämiseen ja jätevesimäärien pienentämiseen, Lipponen lisää.

Yhtiössä visioidaan innovatiivisesti myös tulevaisuutta. MSK Plastilla tutkitaan, voitaisiinko muoviosien tuotantoprosessissa tuottaa itse kaukolämpöä.

– Kaikki toimemme huomioiden hiilijalanjälkemme on jo hyvin lähellä nollaa. Vastaavasti hiilikädenjälkemme (markkinoille tuotettu CO2-vapaa energia) tulee todennäköisesti nousemaan sille tasolle, että tulevaisuudessa hiilineutraaliuden sijaan saatamme olla ensimmäisiä hiilinegatiivisia yrityksiä, eli tuotannon kokonaisvaikutus päästöihin on positiivinen, Lipponen summaa.