Jaakko Lipponen, Managing Director, MSK Plast Oy

 

Vuonna 2017 MSK Group Oy sitoutui Energiatehokkuussopimukseen, jonka tavoitteena on vähentää sähkönkulutusta 4 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 7,5 % vuoteen 2025 mennessä. Tämän lisäksi otimme käyttöön energiatehokkuusjärjestelmän (ETJ+) vuonna 2018 ja MSK Plast Oy on saanut toimia siinä koko konsernin pilottiyrityksenä.

Kukaan tuskin kieltää sitä, että vuosittain lähes kaikkien yleiskulujen hinnat nousevat tasaiseen tahtiin (palkat, sähkö, lämmitys, rahdit jne.) ja näitä yritysten on yritettävä eliminoida parhaansa mukaan toimintaa kehittämällä, jotta kilpailukykymme säilyy globaaleilla, erittäin kilpailuilla markkinoilla. Energiatehokkuuden kehittäminen on yksi näistä keinoista.

Ei toki olisi kovinkaan vastuullista mainostaa omaa energiatehokkuuttaan, jos tuotannon laatu olisi heikkoa ja tuskin myös kilpailukykyä voi saavuttaa siten, että tekisi energiatehokkaasti susia. Jokainen virhekappale vaatii kaksinkertaisen määrän energiaa, CO2-päästöjä, materiaaleja, palkkakustannuksia ja sen lisäksi tulevat vielä susikappaleen hävittämiseen liittyvät kustannukset.

Kun laatu on kunnossa, on helppo keskittyä siihen, miten voidaan tehdä kaikki tuotanto mahdollisimman energiatehokkaasti ja pienimmillä mahdollisilla CO2-päästöillä, tai jopa täysin hiilineutraalisti.

Lisäksi ympäristövastuun ottaminen kaikesta tekemisestä on äärimmäisen tärkeää, planeettamme tulevaisuus on meidän kaikkien käsissä ja liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta nyt on aika toimia, jotta tulevatkin sukupolvet voivat elää hyvää elämää sekä Suomessa että muualla koko maailmassa.

Muovi on materiaalina jo varsin kiitollinen, koska sen hiilijalanjälki on poikkeuksellisen alhainen, verrattuna vaikka pahviin, teräkseen tai lasiin. Muovien kierrätyksessä Suomi on yksi maailman kärkimaita, mutta valitettavan monessa, etenkin kehittyvässä maassa siinä olisi vielä valtavasti parannettavaa.

Yksi ensimmäisistä energiatehokkuushankkeistamme oli vuonna 2017 aloitetut tyhjäkäyntikävelyt, jossa työryhmä kävi kävelemässä kaikki tuotanto- ja toimistotilat läpi viikonloppuna, jolloin ei ollut ollenkaan tuotantoa. Löysimme kymmeniä energiansäästökohteita ja näiden kuntoon laittaminen ei vaatinut juuri edes investointeja, vaan lähinnä perushuoltoja sekä toimintaohjeiden päivityksiä.

Monet tehtaat ovat kiinni viikonloppuisin, arkipyhinä ja ehkä myös lomajaksoilla. Pelkistä viikonlopuista muodostuu 28 % koko vuodesta ja asiakas ei ole valmis maksamaan siitä, kuinka paljon tehdas kuluttaa ns. tyhjäkäyntienergiaa tuotannon ulkopuolella. Tyhjäkäyntienergian mittaaminen on myös helppoa ja hyvien tuloksien myötä saimme ison kipinän muihinkin energiatehokkuushankkeisiin.

Olemme esimerkiksi siirtyneet kokonaan LED-valaistukseen, ottaneet käyttöön lämmöntalteenottojärjestelmiä, huomioineet energiatehokkuuden kaikkien koneiden ja laitteiden korvausinvestoinneissa, kehittäneet energiatehokkaamman yksikerrosmaalauksen jne. Näiden sekä muiden lukuisten pienempien toimien yhteenlaskettu tulos vuosien 2017 – 2019 välisenä aikana on jo yli miljoonan kilon vähennys CO2-päästöistä!

Receiving an Energy Wise -recognitionSaimme viime vuoden lopulla myös tunnustusta tehdystä työstä, kun Motiva ja Energiavirasto myönsi meille Vuoden energianerokas 2019 -palkinnon. Tästä on hyvä jatkaa ja suunnitelmia on jo valmiina kuluvalle vuodelle todella merkittävien CO2-päästöjen vähennyksien osalta. Yhdessä kohti puhtaampaa huomista!